
O mnie
Kobiety to kamienie, których używa się do budowy domu, mężczyźni to patyki, którymi roznieca się ogień i opala dom.
Jonathan Carroll
niedziela, 21 czerwca 2009
Biszkoptowe ciasto z truskawkami
Przepis na to ciasto podała w zeszłym roku Liska w Galerii Potraw i odtąd weszło na stałe do naszego repertuaru kuchennego - robiłam już je z różnymi owocami i zawsze się udaje i jest przepyszne :)
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu (użyłam octu jabłkowego)
szklanka truskawek - obcięte szypułki
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na
końcu mąkę z proszkiem.
Okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub
mąką.
Wlać ciasto. Poukładać na nim jabłka. Posypać łyżką cukru i cynamonem. Wstawić do
piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy
ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone.
Ostudzić.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo prosty przepis widzę.I smakowite zdjęcie.
OdpowiedzUsuńNie robiłam w tym roku jeszcze ciasta z truskawkami,.Na okrągło robię koktajl.Moje chłopaki lubią.
Wypróbuję więc przy najbliższej okazji Twój przepis...
Pozdrawiam